My vreugdes en frustrasies

Lê-Jou-Eier

Lê-Jou-Eier: Ons vier Moedertaaldag #Afrikaans

Lê-Jou-Eier Ons gesels saam oor alles en nog wat in Afrikaans

Onbeskaamd Afrikaans

Maroela Media se webtuiste herinner my vroegoggend daaraan dat Internasionale Moedertaaldag jaarliks wêreldwyd op 21 Februarie gevier word om die bewustheid van taalkundige en kulturele verskeidendenheid en veeltaligheid te bevorder.

Watter beter dag is daar dan om so ‘n bietjie stil te staan by die uitdrukkings, sêgoed en idiome wat ons moedertaal so ‘n kleurvolle taal maak? Ek kuier graag op hierdie webtuiste by afrikaans > idiome & uitdrukkings en vanoggend het ek eers weer stilgegestaan by ‘n paar “varsgebekte” uitdrukkings. Dis Viva se inisiatief wat mense aanmoedig om onopgetekende woorde of sêgoed in te stuur vir moontlike optekening en bewaring vir die nageslag.

Ek het die volgende varsgebektes geniet:

 • “iemand weet nie waar sy vierkantswortel sit nie” – gesê van ‘n persoon wat deurmekaar is
 • “vinkkoors” – ‘n middeljarige metgesel se behoefte om ‘n huis oor te doen
 • “die lakens uitdeel” – verwys na ‘n persoon wat baas speel in die huis
 • “iemand se donkie draf” – beteken iemand is knorrig

As ek nou hierdie vier uitdrukkings so bekyk, lyk dit vir my na ‘n lekker storie soos wat hy net verwoord kan word in Afrikaans. Dis dan vandag se Lê-Jou-Eier uitdaging: gebruik hierdie vier uitdrukkings en skryf ‘n storie. Gebruik al vier, of enige een, twee of drie van die uitdrukkings, nes jy wil. Kom ons vier Moedertaaldag 2019 in blogger-styl.


Hier is die InLinkz skakel: http://www.inlinkz.com/new/view.php?id=816935 wat vandag om 12:00 oopmaak.

Bloggers wat nog nie voorheen deelgeneem het aan ons Lê-Jou-Eier bloguitdagings nie: Om raad te kry oor hoe om deel te neem en om elke week se aankondiging van die nuwe onderwerp te sien, besoek die volgende skakel by Dis Ekke. Onder hierdie kategorie, kyk na die blogposts Lê-Jou-Eier: Reëls (2017-08-22) en Lê-Jou-Eier: Hoe neem ek deel? (2017-08-22).

Follow Dis Ekke

Please find information about the coronavirus here SA Coronavirus South African Resource Portal

47 Comments

 1. Jy gaan ons weer laat kopkrap. Dis makliker om oor liefde te skryf. 🤔

 2. Dis nou te wonderlik! Mooi gedagte. Maar ek stem saam met kameeltjie dit gaan my laat kopkrap!!

 3. Al wat ek weet, as ek so na 10 jaar van blogging kyk, is dat die blog-uitdagings al hoe uitdagender raak by die week! 😳

 4. Moeilike een!

 5. Varsgebek, lekker. Ek gaan my breinselle buig en probeer om nie soos ‘n kortsokkie te Afrikaans nie.😉

  • Comment by post author

   HesterLeyNel

   Moet net nie kriekspring nie, want dan verloor jy jou vierkantswortel.

   • Nee nooit. Ek gaan sê dat sê sy sit kan kry en nie soos n satteliet sonder sein aangaan nie

   • Joe julle praat MOEILIKE woorde. kortsokkie. kriekspring. Huh?
    Wel, myne is geskryf, dalk is dit ‘n kortsokkie, dalk ‘n krieksprong, wie sal weet?

    • Comment by post author

     HesterLeyNel

     Joe, jy’s vinnig van die merk af. Ek gaan kyk.

    • As ek dit nie dadelik doen nie, dan is dit volgende Vrydag en het ek nog nie daarby uitgekom nie.

    • Comment by post author

     HesterLeyNel

     O nee, ek kan ‘n ding laaaank en geduldig uitstel. Ek sê altyd ek werk goed onder druk. Fluister* ek flous natuurlik niemand nie, nie eens myself nie.

    • Ek hoop ek het die woorde reg verstaan!

    • Comment by post author

     HesterLeyNel

     Jy het dit beslis begryp. Dis so ‘n lekker woordspeletjie hierdie – ek geniet dit vreeslik. Onthou jy met ons vorige idioom-uitdaging het ons almal weke lank vreeslike idiomatiese taal gebesig?

    • Jajaaaa 😁

    • Dis regtig so dat as jy eers die idiome verstaan, die storie sommer net vanaelf gebeur.

    • Comment by post author

     HesterLeyNel

     Ek was ook nogal verbaas toe ek die vier varsgebektes, wat sommer lukraak uitgesoek is, so beskou en sien – hel! hier’s ‘n storie.

    • Hulle hoort bymekaar.

   • I love it when you speak foreign 😣

    • Comment by post author

     HesterLeyNel

     Haha. Kameel, dis die lekkerste woorde en idiome hierdie wat die volk sommer self opgedroom het. Wel, dit is mos maar hoe idiome ontstaan. Jy moet gaan kuier op Viva se webtuiste https://viva-afrikaans.org/ – as ek ‘n woord teëkom wat ek nie ken nie of nie weet hoe om te spel nie, gaan klop ek heel eerste hier aan. En dan kuier ek sommer daar vir die res van die dag. Ek gaan nog eendag my pajamas saamvat en by Viva gaan intrek.

    • Sal gaan kuier maar my pajamas saamvat kan ek nie. Ek mix my tale so dat ek geskors gaan word voordat ek ander verlei.

    • Comment by post author

     HesterLeyNel

     😁🤣

 6. Oooh hê êh, julle!!

 7. Pasella se donkie loop, sy deel net lakens uit, sy maak my mal. Loop op en af in haar hok asof sy vergeet het waar haar vierkantswortel is…🤣🤣🤣

 8. Mmmmmm beslis ‘n uitdaging

 9. Vir hierdie een gaan ek weer lekker moet dink. 😅

%d bloggers like this: