My vreugdes en frustrasies

WPChallenge

WPC A Good Match: Lovers & Soulmates

White-faced ducks

WPC A Good Match

Fellow tree huggers will agree with me when I say that the best examples of lasting love and harmony are to be found in nature. Birds especially, tend to make a good match when choosing their life partners.

These two little quails wake the whole neighborhood with their shrill cries before dawn every day, to the chagrin of my husband who is a light sleeper. He used to grumble about the noise and hinted that those two pesky birds would end up in the cooking pot, should they keep up the ruckus, and this immediately earned them the nicknames “Lunch” and “Dinner”. After two years of living in our backyard, they are still alive 😀 and still devoted to each other. This video shows one of them grooming, while the other one is watching as if mesmerized by the beauty of its mate.

The next video of the pair of White-faced Ducks was taken in the TC Robertson Nature Reserve, a 60-hectare strip of land which lies right on the edge of Scottburgh, KwaZulu-Natal on the south bank of the Mapambanyoni River. The pair was grooming each other when a bird started singing in a branch above them. A love song perhaps?


Videos filmed by my daughter Karen Nel under copyright of WeaverWorx.

Follow Dis Ekke

Please find information about the coronavirus here SA Coronavirus South African Resource Portal

26 Comments

 1. Dis pragtig,veral die nonnetjieseende!

 2. Watter treffende benaming: “nonnetjieseende”. Sou die nonnetjiesuil met haar wit gesiggie om dieselfde rede so genoem gewees het?

 3. Lunch en dinner is altyd ‘n goeie match!

 4. Ag dis pragtig

 5. Lunch en diner hebben dus al twee kerstfeesten overleefd. 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

 6. The two ducks are precious! You can see they love each other for ever. Ons het n paradys eend hier wat vir ewig trou aan mekaar gee. Hul is n paar vir altyd!

  • Comment by post author

   Dis interessant. Ek het nou onlangs vir die eerste keer by iemand gehoor dat Dorado (Mahi Mahi) vis wat volop is hier by ons en baie gewild by visbraai, ook net eenkeer in ‘n leeftyd paar. As net een van die paartjie gevang word, bly die ander een in die omgewing en treur hom/haarself dood oor sy maat. Nou hoe hartseer is dit?

   • Dit is erg as mens so daaraan dink. Ons mense treur ons nie sommer dood oor jou geliefde(dis nou nie dat daar nie getreur word nie) Die paradise ducks treur hul ook dood, Hul is gebiedsgebonde dus die een wat oorbly verlaat nie daardie deel nie.

 7. Hester, ek kan nie mooi sien nie. Het die kwarteltjies ñ agtertoon? Julle name vir hulle is baie oulik, my man sou defnitief ook die opmerking oor die kookpot gemaak het midde in hul vroegoggend lawaai.

  • Comment by post author

   Ja hulle het definitief agtertone. Is ons identifikasie verkeerd? want die inwoners het elkeen hulle eie benaming en google se voorbeelde is ook nie altyd reg nie. Ons het gesoek onder KZN partridges & quails.

   • Nee. Julle behoort reg te wees. My voëlboek noem net allerhande Kwartels se name behalwe die Kwazulu Natal een. Toe wonder ek onder watter naam val hulle.

 8. Reblogged this on hier "blok" Elanè vd Westhuizen and commented:
  My must reblog of the day.

 9. woorde ontgaan!

Back to Top
%d bloggers like this: