Dis Ekke

My vreugdes en frustrasies

A - Z (2016)

Y: Yoyo

By Tomas Castelazo - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12796648

A yoyo (also spelled yo-yo) is a toy consisting of two discs and a connecting axle around which a length of string is wound. The player holds on to the end of the string and throws the yoyo downwards. When it hits the end of the string, the yoyo winds back up to the top and can be grabbed by the player or left to roll down again. Repeating this action is called yoyoing (or yo-yoing).

The aforementioned is my understanding and please note that I am not an engineer. I am also not anywhere near proficient in the technique of playing with the yoyo. Mine just rolls down the string … and dies. Right there on the floor tiles at my feet. I pick it up, carefully rewind the string and throw the yoyo as instructed by my children and … it dies at my feet.

Did you know that people have been playing yoyo since 500 BC. In the collage above there is an image of a ceramic pot dating back to that period, showing a boy playing with a yoyo. You would think that now, in the Year of our Lord 2016, every person on this planet should have mastered playing with this simple toy. Not me.

I know for a fact that children younger than my dog can perform tricks with their yoyos. Hell, I’m sure if a gave my stupid dog a yoyo he would know how to play with it. Not me, though. There are thousands of contests all over the world, where players show off their yoyo techniques by performing tricks like “Walking the Dog” or “Rocking the Baby”. I have difficulty walking the dog and rocking the baby without a yoyo in my hand.

Dis nogal eienaardig, want in die laerskool was ek een van die beste tol-draaiers. My pa het vir my ‘n houttol gemaak op sy draaibank wat ek kon gooi dat hy gons soos wat hy spin. Ek kon die draaiende tol opraap met my toutjie en hom verder laat gons in die palm van my hand en net om windgat te wees, kon ek hom al draaiende gooi van een handpalm na die ander.

Ek het albaster gespeel dat dit bars en is altyd gekies om te skiet vir die wenspan, ek kon ‘n tuisgemaakte woer-woer laat klink soos ‘n elektriese bandsaag, ek kon ‘n sokkerbal sekuur deur die hek se opening skop (dit was ons doelpale) en ek kon ‘n tennisbal teen enige hoek of uit enige hoogte vang met een hand, links of regs, maak nie saak nie.

So wat is dit met die yoyo? Ekskuus, klimtol. Hè?

Follow Dis Ekke

Please find information about the coronavirus here SA Coronavirus South African Resource Portal

26 Comments

 1. Fluister…OU…DER…DOM.

 2. Klink my jy kompiteer al van ‘n dag na geborte! As jy ‘n vopspeen toegelaat was sou jy seker vopspeen spoeg in ‘n kuns verander het!
  Thanks for reminding me about youthful yo-yo days! My stertvelle hang nou nog af oor die gebreukte ruite en blou kolle op ander se koppe. Daai goed is duiwel’s goet… so het my oupa gepreek! 😈

  • Duiwelsgoed haha, ons vorige geslag was maar erg bekrompe. Dalk moet jy bokdrolspoeg opneem as ‘n sport – dis nog iets waarin ek uitgeblink het en jy sal nie ruite breek nie.

   • Wat gebeur as mens die goed per ongeluk insluk? Dan spoeg mens van twee kante!! Interesante kompetisie! 😀

    • Ag, bokke eet net grassies! Noem dit “fibre” – goed vir die spysvertering.

 3. In 1933 is die yo-yo verban in Sirië – dit het glo ‘n groot droogte veroorsaak.
  http://trove.nla.gov.au/newspaper/article/48418581

  • O hel, is die huidige droogte dan nou dalk my skuld? haha

   • Ja, dis alles jou skuld. Maar moenie worrie nie, spin net die yo-yo anderkant om dan sal dit weer reën. Moet net nie lat dit te véél reën nie!

 4. Dit is n kuns om die tol so in driehoeke en vierkante te gooi. Dis rerig n kuns om dit te doe. Op en af was okay maar daardie ekstra draaie, aikona. Ek hou van jou yoyo foto!

  • O dis almal met komplimente van Wikipedia. Ek het nog ‘n yoyo met die logo van my vorige werkgewer op, maar ek wou dit nie hier plaas nie – bang iemand stenig my.

   • He he, of jy moes dit sensor! Die klimtolle was lanklaas hoog in die mode. Wonder of mens nie weer so-iets aan die gang kan sit nie. Ek wil dan net deel in die geld wat die maatskappye maak as hul dit verkoop.

 5. Ek kan yoyo, maar boemerang! Dis hoekom ek ‘n boemerang ‘n blerrie stok noem!

  • Ek het al vergeet van ‘n boemerang. My boetie het een gehad, maar ek is nooit toegelaat om daaraan te raak nie. Ek dink ook nie sy pogings was baie suksesvol nie.

 6. Dit is lang jare sedert ek yo-yo gespeel het! Op ‘n stadium het ek dit amper bemeester – kon dit darem een of twee keer tot bo kry voor dit uitgerol het. Deesdae is die naaste wat ek aan ‘n yo-yo kom wanneer iemand soos ‘n yo-yo bestuur (een oomblik stadig en die volgende oomblik vinnig). Daai helderkleurige enes is pragtig.

  • Ja, dis glo handgemaak van hout in Mexiko sê Wikipedia. Nou het ek iets nuuts geleer vir die manier wat die minibus-taxis hier by ons ry – yoyoing 😀

 7. Love this photo — so colorful!

 8. Oulike inskrywing

 9. Stuur my kleinseuns vir jou, kort voor’ lank het jy die kuns bemeester….. en kan jy allerhande tricks daarmee uithaal.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén

Back to Top
%d bloggers like this: